Tuotteen elämänkierron hallinta

Trefoil

Pidä tuotteet iskukunnossa

Tavallisesti tuotteen katsotaan käyvän läpi peräkkäiset konsepti-, kehitys- ja ylläpitovaiheet. Ylläpitoon suhtaudutaan lisätyötä aiheuttavana pakollisena pahana. Se on kuin jälkikäteen päälle liimattu paikka. Tai vast'ikään ilmaantunut kaukainen sukulainen.

Kaiken järjen mukaan tärkeintä pitäisi kuitenkin olla nimenomaan nykyisten tuotteiden hallinta sekä tarjooman pitäminen iskukykyisenä. Juuri nehän ovat kullakin ajanhetkellä käytettävissä olevat kilpailuvälineet ja siten varmasti huoltamisen arvoisia!

Kokonaan uusia tuotteita pitäisikin kehittää vain kun se on väistämätöntä. Se on aikaa vievää ja kallista ja kaiken lisäksi tulos en epävarma. Valitettavasti sankareina vain pidetään niitä jotka tavoittelevat näennäisen mullistavia aikaansaannoksia. Ei niitä jotka uudistavat jo olemassa olevia ratkaisuja uudella, kekseliäällä tavalla.

Itse asiassa uudet tuotteet ovat kuitenkin vain tuotekehityksen yksi erikoistapaus. Tarkempi tarkastelu ei ole tässä mahdollista, joten viitataan vain vanhaan kunnon ukin kirveeseen joka on edelleen teräkunnossa ja päivittäisessä käytössä. Sama vanha kirves – mitä nyt varsi on vaihdettu viidesti ja terä kahdesti.

Kertaluonteisen elinkaaren sijasta tuotetta pitäisikin hoivata osallisena kertautuvaa elämänkiertoa. Tuote ei eläköitymisen jälkeen kuihdu pois, vaan jatkaa sulautuneena uusiin konsepteihin.

Ei kehdosta hautaan vaan kehdosta kehtoon. TREFOIL™ -mallimme koostuu yksinkertaisesti kolmesta limittäisestä ja toistuvasta toinen toisiaan ruokkivasta prosessista: konseptin luominen, tuotteen kehittäminen sekä kilpailukyvystä huolehtiminen.

Oleellista on

  • uudelleenkäyttö,
  • uudistaminen ja
  • uusiokäyttö / kierrätys.

Tehdyn työn ja kertyneen kokemuksen toistuva hyödyntäminen on oppivan organisaation ydintaitoja. Tärkeintä ei ole hyödyke tai valmiste sinällään, vaan teknologiat, tiedot ja osaaminen.

Tuoteseloste

Miksi TREFOIL?

Trefoil on kolmilehtisen apilan latinankielinen nimi. Se viittaa mallimme tuotteen elinkaaren hallinnan kolmeen sykliseen prosessiin.